REGIONALNA KONFERENCIJA

Udruga Bijeli krug uz financijsku podršku Victim Support Europe organizirala je Regionalnu konferenciju, koja se održavala 11. i 12. listopada 2018. Regionalna konferencija u Splitu okupila je predstavnike organizacija za podršku žrtvama i svjedocima iz zemalja sa područja jugoistočne Europe - Srbije, Slovenije, Rumunjske i Albanije s ciljem jačanja suradnje i usvajanja dobrih praksi u radu sa žrtvama.

Izvršna direktorica Victim Support Finland, Leena Kaisa Aberg, prezentirala je primjer uspješnog funkcioniranja sustava pomoći i podrške žrtvama, te uspješnog regionalnog povezivanja.

Posebna pozornost stavljena je na problem nepotpune implementacije Direktive o pravima žrtava koji je još uvijek prisutan u svim zemljama u regiji.

Financijska nestabilnost ukazuje se kao jedan od ključnih problema u funkcioniranju organizacija civilnog društva kao jednih od najvažnijih sudionika sustava podrške i zaštite žrtava, kako na regionalnoj, tako i na nacionalnoj razini. Zbog toga  je to bila jedna od tema Nacionalnog sastanka, koji je prethodio Regionalnoj konferenciji, a okupio je preko 30 sudionika, od predstavnika organizacija civilnog društva, do predstavnika Ministarstva pravosuđa – Službe za podršku žrtvama i svjedocima, predstavnika vladinog Ureda za Udruge, Ureda pučke pravobraniteljice, te Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske. Također je iskazana i potreba uspostave standardiziranog sustava, odnosno minimalne razine kvalitete pružene socijalne usluge korisniku, te standardiziranog postupanja u odnosu na žrtvu.

Nacionalni sastanak bio je jedna od jedinstvenih prilika izmjene iskustava i postojećih problema funkcioniranja sustava podrške u RH, uzimajući u obzir činjenicu da ga sačinjavaju s jedne strane državne institucije, a s druge nevladine udruge. Bez jačanja suradnje ne može se postići učinkovita zaštita prava žrtava i svjedoka u Republici Hrvatskoj.

 

#BudiInformiranBudiAktivan