Usluga

DIGITALNA KNJIŽNICA

Opis usluge

Usluga Digitalna knjižnica nalazi se u sklopu e-kataloga na stranicama knjižnice

Prije korištenja usluge Digitalne knjižnice potrebna je prijava koju ostvarujete na način da pošaljete e-mail s punim imenom i prezimenom na e-knjige@hkzasl.hr. Na vašu adresu dobit ćete upute, korisnički ID i lozinku. Ukoliko zahtijevate uslugu Digitalne knjižnice za osobu kojoj pomažete pošaljete e-mail s Vašim osnovnim podacima ( ime i prezime, godina rođenja i kontakt telefon) i punim imenom i prezimenom osobe koja je registrirana kao korisnik na knjige@hkzasl.hr. Na vašu adresu dobit ćete upute, korisnički ID i lozinku.

Kako koristiti uslugu Digitalne knjižnice?

Na stranici http://www.hkzasl.hr/index1.html  s lijeve strane nalazi se  poveznica na e-katalog. Preko tražilice e-kataloga možete pretraživati fond knjižnice. Direktan put do naslova, koji u sebi imaju zapis spreman za preuzimanje, je odabir opcije Digitalna knjižnica unutar e-kataloga. Knjige dostupne za preuzimanje možete odabrati u dva formata:

  • zvučne knjige mogu se slušati na raznim reproduktorima koji podržavaju mp3 zapise,
  • knjige u Daisy 3.0 XML formatu su digitalne tekstualne strojnočitljive datoteke, a moguće ih je čitati odnosno reproducirati na određenim repruduktorima, osobnom računalu i pametnim telefonima.

 Što je Daisy format?

Početkom 2010. godine, Hrvatska knjižnica za slijepe počela je sa snimanjem knjiga u tzv. Daisy formatu. Tako snimljene knjige pružaju mogućnost lakšeg snalaženja u tekstu. Svaka Daisy knjiga, uz zvučne zapise ima i navigacijski dio, pomoću kojeg je moguće kretanje po poglavljima, naslovima, podnaslovima, stranicama i rečenicama.  Kao što smo naveli za korištenje je potrebno  imati osobno računalo  i pametni telefon. Daisy playeri pamte gdje ste stali sa slušanjem knjige i svaki put kad želite nastavit slušanje bilo kojeg CD-a, player će ga pokrenuti upravo tamo gdje je prekinut.

Korisnik koji imaju mp3 uređaje moći će slušati Daisy knjige kao mp3 zapise na uobičajen način, bez mogućnosti navigacije.

U knjižnici se na posudbu može dobiti Daisy player. To se odnosi prije svega na one korisnike koji nemaju nikakav CD player odnosno na korisnike koji još nisu ostvarili pravo na uređaj preko doznake HZZO.

Kad odaberete naslov koji želite preuzeti, nakon provedene prijave i zaprimanja podataka za aktivaciju usluge, na ekranu će se pojaviti polje u koje treba unijeti navedeni korisnički ID i privremenu lozinku. Sustav će vas odmah zatražiti promjenu lozinke koju kreirate po želji i od sad u sustav ulazite s navedenim korisničkim ID-om i lozinkom koju ste sami odabrali.

Mjesečno se može preuzeti 15 naslova, a neuspjeli pokušaj preuzimanja se ne bilježi. U slučaju da ste zaboravili korisnički ID ili lozinku, sustav će Vas uputiti na formular za dodjelu novih privremenih podataka.

Za sva pitanja  nazovite na broj 01/6444045 ili na e-mail: e-knjige@hhzasl.hr

Usluga obuhvaća

Ostale usluge

Stručni profil pružatelja usluge


Korisnici usluga

Osobe s osjetilnim oštećenjem

Vrijeme i mjesto pružanja usluge
  • pon-pet 8-16 h
Cijena

besplatna